22/11/2017

Κοιτάσματα -East-Med- AOZ

H Εταιρεία PGS που έχει εκτελέσει τα περισσότερα σεισμικά στην Κύπρο και στην Ελλάδα παρουσίασε στις 16/11/2017 τα τελευταία νέα προοπτικών παρουσίας κοιτασμάτων –βάσει σεισμικών καταγραφών- σε 3 θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου Πελάγους. Τα 3 θαλάσσια οικόπεδα προκηρύχθηκαν πρόσφατα σε διαγωνισμό –μετά από αίτηση των Εταιρειών Energean για το Ιόνιο & ExxonMobil, Total, HePe, για την υπεράκτια Κρήτη (Εικ.1) και κι’ η παρουσίαση τους είχε στόχο να προσελκύσει επενδυτές για υποβολή προσφορών στις περιοχές αυτές. Η PGS ανέλυσε διεξοδικά τις προοπτικές των προκηρυχθέντων σε διαγωνισμό οικοπέδων, βάσει των σεισμικών καταγραφών που έχουν γίνει πρόσφατα στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους και Νότια της Κρήτης.

Οι προοπτικές κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο πέλαγος είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αλλά η γεωλογία της περιοχής εμφανίζεται να είναι αρκετά περίπλοκη και οι εντοπισθέντες στόχοι κοιτασμάτων είναι αρκετά μικρότεροι από εκείνους που εντοπίστηκαν στα δύο οικόπεδα της Κρήτης. Τα θαλάσσια βάθη όμως νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι πολύ μεγαλύτερα. Να σημειώσουμε ότι στο οικόπεδο δυτικά της Κρήτης το 36% του οικοπέδου βρίσκεται σε θαλάσσια βάθη 3.000 με 3.500 μέτρα. Στο οικόπεδο νοτιοδυτικά της Κρήτης το 52% του οικοπέδου βρίσκεται σε θαλάσσια βάθη 2.500 με 3.000 μέτρα νερού. Δεδομένου του εξαιρετικά υψηλού κόστους εξόρυξης σε τέτοια θαλάσσια βάθη, από τεχνικοοικονομική άποψη για να έχουμε εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα στις περιοχές αυτές θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος. Επίσης για να μπορέσουμε να έχουμε σοβαρούς επενδυτές σε τόσο μεγάλα θαλάσσια βάθη όπου ο οικονομικός κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός θα πρέπει οι Συμβάσεις που θα υπογραφούν -μεταξύ των αναδόχων εταιρειών και του αρμόδιου υπουργείου ενέργειας- να προβλέπουν σημαντικά κίνητρα για τους αναδόχους. Ιδιαίτερα θα πρέπει να προβλεφτεί σταθερή φορολογία για όλα τα χρόνια της εκμετάλλευσης και βεβαίως χαμηλά μισθώματα για το κράτος.

Όσον αφορά όμως το μέγεθος των στόχων κοιτασμάτων στα οικόπεδα της Κρήτης αρκεί να αναφέρουμε ότι ξεπερνούν κάθε προσδοκία προοπτικών στόχων κοιτασμάτων «τύπου Ζορ» και αντίστοιχων αναμενόμενων πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η έκταση του κοιτάσματος Ζορ είναι περί τα 100 km2, οι 8 στόχοι που έδειξε η Εταιρεία PGS σ’ αυτά τα οικόπεδα ξεπερνούν όλοι τα 100 km2, ένας δε από αυτούς έχει έκταση 650 km2. Εάν λάβουμε υπ’ όψιν ότι το Ζόρ έχει αποθέματα 800 Δις κυβικά μέτρα (m3) καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικές είναι οι προοπτικές που εμφανίζονται στην περιοχή. Όλοι οι στόχοι της Εικ.3 παρουσιάζουν σαφή συγγένεια με αυτούς της Κύπρου και βεβαίως με το κοίτασμα Ζορ. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η πιθανότητα ανακάλυψης κοιτάσματος στη Κύπρο είναι της τάξης του 25%, στην περίπτωση των χαρτογραφημένων 8 στόχων από την PGS στα οικόπεδα της Κρήτης θα πρέπει να περιμένουμε 2 τουλάχιστον γιγαντιαίες ανακαλύψεις από τους 8 στόχους δηλ. καθ’ αναλογίαν και κατ’ ελάχιστον ανακαλύψεις τουλάχιστον 2 Τρις m3 φυσικού αερίου (εφ’ όσον η πληρότητα των στόχων φυσικού αερίου διαπιστωθεί ότι είναι παρόμοια με αυτή του κοιτάσματος Ζορ).

Τα αποθέματα 2 Τρις m3 αντιπροσωπεύουν τις σημερινές ανάγκες της Ελλάδος για 500 χρόνια! Στην ακραία περίπτωση που η έρευνα δείξει ότι όλοι οι στόχοι αποδειχθούν ότι έχουν φυσικό αέριο, τα μέγιστα δυνατά αναμενόμενα αποθέματα στα δύο οικόπεδα θα μπορούσαν να φθάσουν τα 18 Τρις m3! Εάν λάβουμε υπόψη ότι η εταιρεία Spectrum θεωρεί ότι στα 56.000 km2 των οικοπέδων της νότιας υπεράκτιας Κύπρου μπορεί να υπάρχουν κατ’ ελάχιστον 3 Τρις m3 (στα παραπάνω οικόπεδα της Κρήτης έκτασης 20.000 km2 είδαμε δυνατότητα ελάχιστης παρουσίας 2 Τρις m3) καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικές θα μπορούσαν να αποδειχτούν στο μέλλον οι επερχόμενες ενεργειακές γεωπολιτικές συνέργειες&διασυνδέσεις υποδομών παραγωγής ορυκτού πλούτου φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.

Ηλίας Κονοφάγος

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Η Τουρκία αντιγράφει την Κίνα στην ΑΟΖ κι εμείς δε μιλάμε… πουθενά

Πέφτουν στις 5 Δεκεμβρίου οι υπογραφές Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου και Ιταλίας για τις βασικές προδιαγραφές προώθησης του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Το σενάριο του East Med, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, βρίσκει υποστηρικτές και από ύστατη επιλογή μετατρέπεται στη δεύτερη σημαντικότερη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», οι διαβουλεύσεις έφτασαν σε τέτοιο σημείο, που σηματοδοτούν την αντίστροφη μέτρηση για συνομολόγηση διακρατικών συμφωνιών. Στο μεταξύ, η αυριανή επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Κύπρο συμπίπτει με τη συμπλήρωση 18 γύρων συζητήσεων για εξαγωγή του φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο και το σοβαρό ενδιαφέρον για αγορά του, που εκδήλωσαν προ δεκαημέρου στον Υπουργό Ενέργειας εταιρείες. Η βεντάλια του κυπριακού φυσικού αερίου ανοίγει περισσότερο στις επόμενες μέρες, καθώς ENI και Total θα ανακοινώσουν ημερομηνίες για νέες γεωτρήσεις. Εντός του 2018, πάντως, η Κύπρος θα γνωρίζει τα συνολικά αποθέματά της σε φυσικό αέριο.

ΚΥΠΕ

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος δεσμεύτηκαν «να προχωρήσουν γρήγορα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους». Αυτό αποφάσισαν σήμερα, όπως αναφέρεται σε Κοινή Διακήρυξη, οι ηγέτες των τριών χωρών, Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Αναφέρεται περαιτέρω ότι οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ενέργειας, η ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πόρων και των διαδρομών, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και η ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης νέων ενεργειακών υποδομών, εμπλουτίζουν τις προοπτικές περαιτέρω προώθησης της τριμερούς ενεργειακής συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό συζήτησαν πτυχές της συνεργασίας, ιδίως στους τομείς των υδρογονανθράκων, της ηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για το σκοπό αυτό, ενθάρρυναν και χαιρέτισαν πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα για αμοιβαία επωφελή έργα ενεργειακής υποδομής που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και των τριών χωρών, όπως η διασύνδεση EuroAfrica. Στη Σύνοδο συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η τριμερής συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της μετανάστευσης, του τουρισμού, του περιβάλλοντος, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών, της γεωργίας και της διασποράς», αναφέρει η Κοινή Διακήρυξη.

Οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν τη σθεναρή δέσμευσή τους να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση της ειρήνης, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση των κοινών αξιών και συμφερόντων τους, σημειώνεται στην Διακήρυξη. Αναφορά γίνεται και στο Κυπριακό, όπου οι τρεις ηγέτες τονίζουν ότι «η συνολική διευθέτηση δεν πρέπει να περιέχει αναχρονιστικές ρυθμίσεις στον τομέα της ασφαλείας, ούτε ξένα στρατεύματα».
Για το μεταναστευτικό, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν ότι, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών, η αποτελεσματική διαχείριση μεγάλων ροών προσφύγων και μεταναστών αποτελεί ευθύνη όχι μόνο των γειτονικών κρατών και της Ευρώπης, αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του φαινομένου, αναφέρεται.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τονίζουν τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων που κάθε κράτος έχει στις θαλάσσιες ζώνες του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και εκφράζουν την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσω μιας σειράς συμφωνιών για την εκμετάλλευση και τη μεταφορά φυσικού αερίου, όπου η ανακάλυψη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων θα λειτουργούσε ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία.
Οι τρεις ηγέτες «καλούν την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και να απόσχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον». Στην Κοινή Διακήρυξη αναφέρεται ότι συμφώνησαν ότι οι κατευθυντήριες αρχές της τριμερούς εταιρικής σχέσης τους είναι «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για σχέσεις καλής γειτονίας, τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, το σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών».
Στην Κοινή Διακήρυξη υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά τους να καταπολεμήσουν τη λεηλασία και την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών αγαθών που προέρχονται από περιοχές ένοπλης σύγκρουσης.
Οι τρεις ηγέτες εκφράζουν την πρόθεσή τους να επιδιώξουν κοινές δράσεις στους ακόλουθους πέντε τομείς προτεραιότητας: Ετοιμότητα και αντίδραση σε σημαντικά περιστατικά ρύπανσης στη Μεσόγειο, αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών και διαχείριση των παράκτιων ζωνών, βιολογική ποικιλότητα και προστασία της φύσης, καθώς και διαχείριση των αποβλήτων και προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος.
Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή από τους Υπουργούς Τουρισμού ενός Πρωτοκόλλου που αποσκοπεί στην προώθηση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των κρουαζιέρων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις της, για την αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών και την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και της ευημερίας.
Η Κοινή Διακήρυξη εκφράζει αλληλεγγύη προς τον λαό και την κυβέρνηση της Αιγύπτου, για τις τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος είναι στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τόσο εντός της χώρας όσο και στην περιοχή.
Αναφορά γίνεται και στο Συνεταιρικό Κέντρο Καινοτομίας που εγκαινιάστηκε σήμερα και λειτουργεί στην Αίγυπτο με παραρτήματα σε Κύπρο και Ελλάδα. Σημειώνεται στην Διακήρυξη ότι το Κέντρο αυτό θα χρησιμεύει ως πλατφόρμα για την ενίσχυση της συνεργασίας, της δικτύωσης και της σύμπραξης των οικοσυστημάτων καινοτομίας των τριών χωρών.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επιβεβαίωσαν επίσης την θέλησή τους να συνεχίσουν την εξαιρετική συνεργασία τους στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και ιδίως στο πλαίσιο του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας επίσης τις υποψηφιότητές τους σε αυτά τα φόρουμ.
Η Διακήρυξη εμπεριέχει αναφορές και σε άλλα διεθνή θέματα της περιοχής όπως το Παλαιστινιακό, το Συριακό, τη Λιβύη, το Ιράκ και την Υεμένη και τονίζεται ότι οι ηγέτες επιθυμούν επίλυση των προβλημάτων αυτών στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Τέλος, οι τρεις ηγέτες χαιρέτισαν τη φύτευση στην Αίγυπτο 4.500 ελαιόδεντρων από τις τρεις χώρες, μια συμβολική ενέργεια καθώς η ελιά αποτελεί σύμβολο της ειρήνης και της ευημερίας, που αποτελούν αρχές της συνεργασίας αυτής.

ΑΜΠΕ

Διευρύνεται de facto το μέτωπο Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, καθώς στην επόμενη συνάντηση το πρώτο εξάμηνο του 2018, στην Κρήτη, θα συμμετέχει και η Ιταλία. Σε δηλώσεις του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν συνεργασίες τόσο με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων για προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην τριμερή με την Ιορδανία, λέγοντας ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018 στη Λευκωσία με τη συμμετοχή του βασιλιά της Ιορδανίας και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου η δεύτερη συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισραήλ παρουσία του αρμόδιου επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα του αγωγού EastMed.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment