14/07/2017

Γιάννης Καλατζής: Μας... εγκατέλειψε κι αυτός, σε ηλικία 74 ετών

Ο Καλατζής ήταν ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές της εποχής του. Ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, χωρίς έπαρση, με ιδιαίτερο χρώμα φωνής που άφησε πίσω του δεκάδες επιτυχίες  που έχουν ερμηνευθεί και από νεότερους τραγουδιστές

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943. Η καριέρα του ως τραγουδιστής ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ο ίδιος ήταν μέλος του Τρίο Μορένο στη Θεσσαλονίκη. Ο Καλαντζής αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου αρχικά είχε συνεργαστεί με τον διάσημο συνθέτη Γιώργο Μητσάκη. Η δημοτικότητά του άρχισε να αυξάνεται και είχε μια παραγωγική συνεργασία με μερικούς από τους πιο διάσημους Έλληνες συνθέτες της περιόδου, (Μάνο Λοΐζο, Σταύρο Κουγιουμτζή, Γιώργο Κατσαρό, Μίμη Πλέσσα,  Γιάννη Σπανό, Τόλη Βοσκόπουλο). Ο Γ.Καλατζής συμμετείχε σε διάφορα άλμπουμς μαζί με τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρίζα Κωχ, η Λίτσα Διαμάντη, ο Κώστας Σμοκοβίτης. Εμφανίστηκε επίσης σε δέκα ταινίες.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970, ο Καλατζής συνεργάστηκε με τον συνθέτη Νίκο Καρβέλα και το 1981 κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τα τραγούδια του Τόλη Βοσκόπουλου. Το τελευταίο του Άλμπουμ προτού αποσυρθεί απο το ενεργό τραγούδι ήταν το 1984, ωστόσο, το 1985, πήρε μέρος σε μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον συνθέτη Μάνο Λοΐζο που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Το 2000, κυκλοφόρησε ένα διπλό CD, το πρώτο με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σε νέες εκδόσεις και το δεύτερο με το περίφημα ελληνικά τραγούδια στην απόδοσή τους.



1 comment :

  1. Anonymous16/7/17 01:54

    Μου θυμίζει τα ευτυχισμένα παιδικά μου χρόνια...τότε επί ''επαράτου'' στους θερινούς κινηματογράφους...ως μουσική επένδυση.
    Αυτό που δεν του συγχώρησαν ποτέ οι δημοκράτες, και γι' αυτό τον ''έφαγε η μαρμάγκα'' επί δημοκρατίας, ήταν ότι τραγούδησε το ''κυρά γιώργαινα''...ασχέτως αν το έγραψε ο Κατσαρός...όπως και τον Ύμνο.
    Καλή νέα του ζωή.

    ReplyDelete