17/07/2017

Επιβίωση: Ο Κανόνας του "3" (Rule of 3)

Ο κανόνας του "3" είναι κάτι που οι περισσότεροι που ασχολούνται με την επιβίωση το γνωρίζουν με τις τέσσερις βασικές ανάγκες: Αέρα, καταφύγιο, νερό, φαγητό. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τόσο τοn παραδοσιακό κανόνα του "3" όσο και μία πιο μοντέρνα έκδοση του.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το τέταρτο Prepper World Summit (Παγκόσμιο Συνέδριο Ετοιμότητας). Εκεί ο κύριος Τάιλερ Γουάιτ έκανε τη παρουσίαση «Hybrid Survival – Myths and Misconceptions» (Υβριδική Επιβίωση – Μύθοι και Παρεξηγήσεις) όπου ανάμεσα σε άλλα παρουσίασε και τη δική του έκδοση του κανόνα. Ο κανόνας του "3", διδάσκεται στα περισσότερα σχολεία επιβίωσης ως μία βασική αρχή που λέει ότι δε μπορείς να ζήσεις πάνω από τρία λεπτά χωρίς αέρα, τρεις ώρες χωρίς καταφύγιο, τρεις ημέρες δίχως νερό και 3 εβδομάδες χωρίς φαγητό.

Αυτό που άλλαξε ο κύριος Τ. Γουάιτ ήταν να το αναλύσει λίγο παραπάνω. Τι ακριβώς θέλει να μας πει ο «κανόνας του 3» που όλοι γνωρίζουμε; Αυτό που θέλει να περιγράψει είναι τι μπορεί να μας σκοτώσει και πόσο χρόνο έχουμε για να το αποφύγουμε αυτό. Ασφαλώς και τα νούμερα είναι υποκειμενικά σε όλες τις περιπτώσεις του κανόνα. Για παράδειγμα, ένας τραυματίας στην έρημο μπορεί να πεθάνει από αφυδάτωση σε 2 μέρες, αλλά σε ένα τροπικό δάσος σε 4 ημέρες. Ωστόσο, δίνουν ένα μέτρο, έναν μέσο όρο. Με την προσέγγιση του πόσο χρόνο έχεις προτού σε σκοτώσει αυτό το «κάτι» ο κύριος Τ. Γουάιτ κατέληξε στον παρακάτω βελτιωμένο κανόνα του "3".
  • 3 δευτερόλεπτα χωρίς ασφάλεια
  • 3 λεπτά χωρίς αέρα
  • 3 ώρες χωρίς καταφύγιο
  • 3 ημέρες χωρίς νερό
  • 3 εβδομάδες χωρίς φαγητό
  • 3 μήνες χωρίς άλλους ανθρώπους
Κάποια ίσως να μην είναι άμεσα κατανοητά σε όλους τους αναγνώστες και γι’αυτό θα κάνουμε μία σύντομη ανάλυση τους.

3 δευτερόλεπτα χωρίς ασφάλεια: Από την εμπειρία του σε εμπόλεμες ζώνες αλλά και στις δραστηριότητες του στη φύση, ο κύριος Τάιλερ Γουάιτ λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν πολύ πριν περάσουν τρεις ημέρες γιατί δεν είχαν λάβει μέτρα ασφαλείας. Είτε αυτό είναι όπλα, είτε να απομακρυνθούν από τα επικίνδυνα σημεία. Σε όσους έχουν κάνει εκπαιδεύσεις πρώτων βοηθειών αυτό σίγουρα θα σας θύμισε το πιο σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης. Πρώτα απ’όλα είναι η προσωπική ασφάλεια. Προτού βοηθήσεις οποιονδήποτε ή τον ίδιο σου τον εαυτό, πρέπει να είσαι ασφαλής. Άρα γι’αυτό ο κύριος Τ. Γουάιτ θεωρεί ότι σε κατάσταση επιβίωσης η ζωή κάποιου κινδυνεύει εάν στα πρώτα δευτερόλεπτα δεν έχει ήδη λύσει το θέμα της ασφάλειας.

3 λεπτά χωρίς αέρα: Αυτό είναι κάπως αυτονόητο, ότι και να κάνεις πρέπει να έχεις κατά νου ότι αν δε καταφέρεις να βάλεις οξυγόνο στο σώμα σου μέσα σε 3 λεπτά, είναι πολύ πιθανό να πεθάνεις.

3 ώρες χωρίς καταφύγιο: Αυτό εξαρτάται αρκετά από το περιβάλλον αλλά σε κάθε περίπτωση σε κατάσταση επιβίωσης πρέπει κανείς να έχει εντοπίσει πιθανά καταφύγια ή να τα έχει κατασκευάσει προτού κάνει οτιδήποτε άλλο. Ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων σε κατάσταση επιβίωσης πεθαίνουν από υποθερμία ή ηλίαση-θερμοπληξία. Αυτό στοχεύει να υπενθυμίσει αυτός ο κανόνας.

3 ημέρες χωρίς νερό: Ίσως η πιο γνωστή αρχή επιβίωσης στο κόσμο. Το νερό είναι ότι πιο πολύτιμο σε μία κατάσταση επιβίωσης και στατιστικά ο μέσος υγιής άνθρωπος δε μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό πάνω από τρεις ημέρες.

3 εβδομάδες χωρίς φαγητό: Όλοι πεινάνε σε κατάσταση επιβίωσης αλλά ποτέ δε πρέπει να βιαζόμαστε να φάμε, ειδικά εάν δεν έχουμε πρώτα λύσει το πρόβλημα του νερού. Το φαγητό θα χρειαστεί νερό για να μεταβολιστεί και έτσι, εάν δεν έχουμε ήδη βρει νερό, μπορεί να επιδεινώσουμε τη κατάσταση μας. Βάσει στατιστικών μελετών ο μέσος υγιής άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 3 εβδομάδες χωρίς καθόλου φαγητό και από εκεί έρχεται αυτή η αρχή.

3 μήνες χωρίς άλλους ανθρώπους: Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κύριος Τάιλερ Γουάιτ, εάν έχουν περάσει τρεις μήνες και δεν έχεις καταφέρει να βρεις άλλον άνθρωπο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Τόσο από ψυχολογικής άποψης διότι οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα, όσο και από πρακτικής. Ένας άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μόνος του, αλλά εάν βρει και άλλους αυτομάτως οι δυνατότητες του πολλαπλασιάζονται και έτσι αυξάνεται εκθετικά η πιθανότητα μακροχρόνιας επιβίωσης ή διάσωσης. Άρα εφόσον κάποιος έχει ήδη λύσει όλα τα προηγούμενα και έχει φτάσει να περνάει μήνες σε κατάσταση επιβίωσης, το μόνο που μπορεί να τον σκοτώσει είναι η αδυναμία να τα κάνει όλα μόνος του, άρα χρειάζεται και άλλους ανθρώπους.

Σίγουρα κάποιοι θα συμφωνούν και κάποιοι θα διαφωνούν με τις αλλαγές του κυρίου Τ. Γουάιτ στο «κανόνα των 3». Ο καθένας μπορεί να κρατήσει ότι βρίσκει πρακτικό για τη περίπτωση του, αλλά είναι μία ενδιαφέρουσα άποψη. Κλείνοντας, αυτό που τονίζει πάντοτε ο κύριος Τ. Γουάιτ είναι ότι σήμερα είμαστε ευλογημένοι που έχουμε εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες, αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά τη πρακτική εξάσκηση. Είναι κάτι που ο ίδιος το αποκαλεί «Hybrid Survival» (Υβριδική Επιβίωση) καθώς συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες με τη παραδοσιακή επιβίωση. Κανένα βίντεο, βιβλίο, ή ιστοσελίδα δε μπορεί να διδάξει την αίσθηση από ένα ξύλο κατάλληλο για φωτιά, πως μυρίζει κάποιο συγκεκριμένο φυτό, πως είναι η βραδινή πορεία σε δάσος, πως νοιώθεις όταν καταφέρνεις να φτιάξεις ένα καταφύγιο κάτω από δύσκολες συνθήκες, κτλ. Σήμερα η απόκτηση της γνώσης είναι πιο εύκολη από ποτέ, η μετατροπή της σε εμπειρία είναι κάτι που δυστυχώς όλο και λιγότεροι κάνουν. Άρα, όπως λέμε συχνά και εμείς στα άρθρα μας, χωρίς προσωπική εξάσκηση όσων αναφέρουμε δεν έχετε πολλά να αποκομίσετε.

https://defensegr.wordpress.com/2017/07/17/epibiwsh-o-kanonas-twn-3/

4 comments :

  1. Anonymous19/7/17 00:25

    Ισχυς, εκτος απο επιβιωση, που ειναι ισως δυσκολο να γινει σε μερη της Ελλαδος οπου τα βουνα δεν εχουν δεντρα, μπορεις να δωσεις κανα αρθρο ή λινκς ή συμβουλες για αυτοαμυνα; π.χ. ποια πολεμικη τεχνη κτλ..

    ReplyDelete
  2. Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Ο ΚΑΘΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ. ΘΑ ΗΤΑΝ ΓΕΛΟΙΟ, ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΧΡΗΣΤΟ ΕΑΝ ΕΓΩ ΕΠΕΛΕΓΑ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ ΠΑΛΗ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΠΩΣ Ο ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΨΙΛΟΛΙΓΝΟΣ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΛΗ, ΖΙΟΥ-ΖΙΤΣΟΥ-ΚΛΠ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΟΥΣΙΑ ΑΧΡΗΣΤΟ ΑΝ ΚΟΝΤΟΧΟΝΤΡΟΙ ΚΑΙ "ΣΤΙΒΑΡΟΙ" ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΠΕΛΕΓΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΥΓΜΑΧΙΑ, ΚΙΚ ΜΠΟΞΙΝΓΚ, ΜΟΥΑΙ ΤΑΙ Κ.Λ.Π ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΥΡΙΟΙ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΙ, ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΙΚΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (ΜΜΑ) ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΛΟΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ Ο ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ. ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΤΟ MUAY-TAI.

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΑΟΠΛΟΥ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΡΙΚΗ ΜΟΝΟΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΡΙΣΚΟ ΕΙΝΑΙ. ΜΙΑ ΤΟΜΗ ΑΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΗ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΧΕΙ ΦΟΒΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Η ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΔΙΟΤΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙΣ ΤΟΝ ΝΟΥ ΣΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΑΡΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

    Η ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΛΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΕΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙΣ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΟΥ. (ΜΙΛΩ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΟΠΛΩΝ).
    Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ "ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΕΙ" ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ. ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΑΣ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΦΟΒΙΑ, ΤΟ ΣΟΚ ΠΟΥ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΤΟΝ ΧΤΥΠΗΣΑΝ.

    ΕΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟ ΘΑ ΓΕΝΝΙΟΜΟΥΝ "ΚΟΝΤΟΧΟΝΤΡΟΣ" ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΛΑΙΜΟ ΔΙΟΤΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΟΠΛΗ ΜΑΧΗ ΕΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΜΕ ΜΟΝΟ ΑΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΕΤΟΙΟΙ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ.

    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑ ΟΠΛΑ. ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΣΚΟΥΝ ΣΕ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΑ ΝΟΜΙΜΩΣ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΤΥΠΟΥ . ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΡΑΧΗ ΠΟΥ ΠΙΑΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΣΚΟΠΕΥΕΙΣ ΗΡΕΜΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΚΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΣΚΟΠΕΥΕΙΣ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ. Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΤΙΚΗ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ "ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ" ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ. ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ, ΝΑ ΜΕΤΡΑΣ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΙΣ ΒΟΛΕΣ ΣΟΥ, ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΓΕΜΙΖΕΙΣ ΤΑΧΙΣΤΑ ΚΛΠ

    Υ.Γ: ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.

    ReplyDelete
  3. Anonymous20/7/17 03:21

    Καταρχην δεν εχω ενημερωθει συγκεκριμενα αν οντως ειχε φθασει 46 αλλα να πεσει στους 17 απτη στιγμη που εγινε για 1-2 μερες και οχι για περισσοτερο, δεν μπορεις να το πεις και ακραιο φαινομενο. Στην Κρητη ειχαμε πτωση μονο 5 βαθμους. Θεωρω το κλιμα της Κρητης ενα απο τα ιδανικοτερα στον πλανητη. Δεν εχω βιωσει ομως τροπικο κλιμα για να ξερω τη διαφορα. Στη Κρητη τα τελευταια χρονια μας παιζει μια μια, εναν ηπιο χειμωνα και ενα κρυο. Και παλι ο κρυος δεν ειναι και πολυ βαρυς.
    Ερωτηση προς Ισχυς και σε οποιον αλλο εχει γνωμη. Ποιο μερος του πλανητη εχει το ιδανικοτερο κλιμα; Ειναι το τροπικο κλιμα καλυτερο απο το κλιμα της Ελλαδας;

    ReplyDelete
  4. ΤΡΟΠΙΚΟ ΚΛΙΜΑ = ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ή ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΒΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ.

    ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΛΙΜΑ ΓΕΝΙΚΑ, ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 4 ΔΙΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ (0-35, ΑΛΛΟΙ ΛΕΝΕ -3 ΕΩΣ 33) ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟ-ΜΕΣΑΙΟ ΕΤΗΣΙΟ ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΩΝ. ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ Η ΠΥΚΝΗ ΔΟΜΗΣΗ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ (ΜΗ ΕΠΑΡΚΗΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ)

    ΠΟΙΟ ΚΛΙΜΑ ΘΕΩΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΙΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ. ΕΓΩ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΙΜΩ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΥΓΡΑΣΙΑ. ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑ ΟΡΕΙΝΟ ΜΕΣΑΙΟ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΘΑ ΕΙΧΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΕΚΕΙ.

    ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ (ΟΡΟΣΕΙΡΕΣ ΠΟΤΑΜΙΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Κ.Λ.Π) ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ. ΔΛΔ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΤΟΣ ΜΙΑΣ ΕΡΗΜΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΚΛΙΜΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΤΗ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΡΗΜΟ. ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΝΗΣΙ (ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ) ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΚΛΙΜΑ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΟΡΟΣΕΙΡΑ (ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ)

    ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ, ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΠΕΦΤΕ ΣΤΟ 0 ΚΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΨΗΛΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΣ. ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΕΙΧΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 10-20 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 35-40

    ReplyDelete